Hou er rekening mee dat een podologisch onderzoek ongeveer 60 à 90 minuten duurt.
Elk onderzoek start met een uitgebreid vraaggesprek of anamnese, naast de algemene gegevens wordt de klacht uitgebreid bevraagd.
Op het einde van de anamnese wordt een schoeninspectie uitgevoerd, zowel de dagdagelijkse schoenen, sportschoenen als vrije tijd schoenen worden nagezien. Daarna wordt bijpassend (sport)schoenadvies gegeven.
Na de anamnese wordt een klinisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij worden bepaalde structuren gepalpeerd maar ook de mobiliteit, spierkracht en spierlengte ter hoogte van het onderste lidmaat worden grondig onderzocht.
Tijdens het biomechanisch onderzoek wordt de beweeglijkheid van de gewrichten ten opzichte van elkaar gemeten.
Een ganganalyse wordt uitgevoerd om afwijkingen in uw stappatroon op te sporen. Bij sporters wordt meestal een loopanalyse uitgevoerd. Tijdens de analyse stapt of loopt de patiënt op de loopband of de begane grond. Bepaalde overmatige, langdurige of abnormale bewegingen in het stappatroon worden hiermee onderzocht. De analyse wordt uitgevoerd aan de hand van een high speed camera, waarbij we de beelden vertraagd kunnen bekijken. Nadien gaat de podoloog samen met de patiënt de beelden analyseren.
De resultaten van de verschillende metingen en testen worden samengebracht met de gang- en loopanalyse. Er wordt gezocht naar oorzaken en gevolgen van de omschreven klachten en/of afwijkingen. Hierdoor kan in combinatie met zooltherapie doorverwezen worden naar andere disciplines zoals kinesitherapeut, osteopaat, arts en specialist voor een optimaal resultaat. Vaak kan doorverwijzing naar een andere discipline al voldoende uitkomst bieden, dit is afhankelijk van het probleem. In samenspraak met de patiënt wordt bepaald welke behandeling of therapie aangewezen is.